Historie motýlků

Carbon chiefs s.r.o. představuje zcela jedinečné zpracování pánských i dámských motýlků, které jsou vyráběny z uhlíkových vláken výhradně ručním zpracováním. S Carbon chiefs si už více nemusíte lámat hlavu s uvázáním motýlku a váš motýlek bude za každé situace vypadat reprezentativně a perfektně! Pojďme se podívat do historie vzniku motýlků.

Ačkoliv vznik a původ motýlků není zcela jasný, tak se usuzuje, že původ motýlků úzce souvisí se vznikem kravat, který se datuje do první poloviny 17. století. Místem zrodu je Paříž, ve které si chorvatští žoldnéři okolo svých košil vázali ozdobné šátky, aby jim límce košil držely hezky při těle. Francouzi komolí slovo Chorvat na croate, a tak vzniká název nového módního hitu ̶ la cravate. Nejen motýlci, ale i kravaty v 19. století nabývají na popularitě. Za vynálezce motýlka, i když se jedná pouze o domněnku, je považován Angličan Beau Brummel, který je rovněž považován za průkopníka v prosazování moderních pánských obleků.

V 60. letech 19. století si tehdejší princ z Walesu nechává ušít nový oblek a jeho součástí je i černý motýlek, tzv. black tie. Tato událost se stala nejdůležitějším milníkem v historii motýlka a znamenala tak počátek rozvoje pánských motýlků ve 20. století, kdy motýlek, tedy pánský módní doplněk, je považován za nedílnou součást pánského obleku. Této skutečnosti pomohl i rok 1904, kdy v rámci inscenovaného představení opery Madam Butterfly měl zpěvák okolo krku uvázaného černého motýlka a celé pánské publikum jej toužilo rovněž mít.

Motýlek byl vždy znamením gentlemanů a rovněž se stal neodmyslitelným znakem některých profesí – právník, profesor a lékař. V současné době neplatí úplně tak tvrzení, že motýlci jsou vhodní pouze na honosné příležitosti a události. Ba naopak, stal se z nich běžný doplněk i k denním outfitům.